Vânzătorii de pepeni care vin în Maramureş trebuie să-şi vândă marfa pe o suprafaţă de cinci metri pătraţi, insuficientă pentru cantitatea uriaşă de pepeni.
Din 27 iunie, comercianţii stradali de pepeni verzi şi galbeni din Baia Mare nu mai au voie să îşi desfăşoare activitatea pe străzile din oraş, deşi au semnate contracte de concesiune cu administraţia publică locală. „Expulzarea pepenarilor" de pe domeniul public al Băii Mari a fost decisă de consiliul local, care a criticat decizia Executivului primăriei. Consilierii l-au acuzat pe viceprimarul urbei, Mircea Dolha, că „balcanizează oraşul". Până acum, primăria municipiului a acordat 16 autorizaţii de vânzare a pepenilor pe străzile Băii Mari, iar comercianţii plătesc o chirie lunară cuprinsă între 300 şi 500 lei, în funcţie de suprafaţa concesionată. Cel mai vocal consilier local, liberalul Cristian Niculescu Ţâgârlaş, a menţionat chiar faptul că, pe lângă disconfortul estetic cauzat de comerţul stradal, viceprimarul Dolha a încălcat legea.
Vor licitaţie pentru pepenari
„Domeniul public nu poate fi concesionat decât prin licitaţie, dar există băieţi mai şmecheri şi mai pricepuţi care ajung stăpânii acelor trotuare, fără licitaţie", a declarat Niculescu Ţâgârlaş. În schimb, viceprimarul Dolha, acuzat de semnarea „ilegală" a contractelor cu pepenarii, spune că „nu s-au comis ilegalităţi" şi că îşi asumă „tot ceea ce urmează anulării contractelor de concesiune". În cazul în care pepenarii nu îşi vor strânge marfa de pe trotuare, angajaţii Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Local şi Utilităţi îi vor sancţiona. „Au fost deja înştiinţaţi de decizia consiliului local şi de faptul că trebuie să părăsească zonele concesionate, iar dacă vor refuza, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei", a menţionat directorul serviciului, Călin Coroş.
Ca o alternativă la a