Au trecut mai bine de două săptămâni de la „marea“ grevă generală din 31 mai. În mod normal, miile de doljeni care au participat la această mişcare de protest ar fi trebuit să nu-şi primească banii pentru orele nelucrate. Şi totuşi, în majoritatea instituţiilor unde a fost declarată cu mare pompă grevă generală, din salariile greviştilor nu s-a prea tăiat...
Sindicatele din învăţământ, administraţie, penitenciare şi alte unităţi se lăudau, pe 31 mai, cu marea grevă generală organizată în acea zi, acţiune la care au participat zeci de mii de doljeni, care au întrerupt lucrul pentru a protesta împotriva măsurilor guvernamentale de diminuare a salariilor şi pensiilor. Acum, după mai bine de două săptămâni, se poate vedea mai clar ce amploare a avut, de fapt, mult lăudata acţiune sindicală.
Criteriul după care se poate evalua greva e foarte simplu: cei care au fost în grevă nu şi-au primit salariul pentru ziua respectivă. Din acest punct de vedere, situaţia arată însă mult diferită de modul în care o descriseseră liderii sindicali: doar câteva mii de profesori au încetat, de fapt, lucrul. Lor li s-au alăturat şi câteva zeci de angajaţi de la anumite instituţii publice. În rest, greva a fost doar de formă.
În sănătate a fost doar o impresie de grevă
Cei mai activi grevişti din 31 mai păreau să fie, în judeţul Dolj, sindicaliştii din sistemul sanitar. Aceştia anunţaseră că vor înceta lucrul, asigurând însă, potrivit liderilor de sindicat, o treime din activitate, astfel încât pacienţii să poată beneficia de asistenţă medicală de urgenţă.
Sute de infirmieri şi asistenţi medicali, plus o mână de medici, se adunaseră în faţa Policlinicii Spitalului de Urgenţă Craiova, pentru a protesta faţă de recentele măsuri de austeritate anunţate de guvern, care vizează reducerea veniturilor bugetarilor, inclusiv a angajaţilor din sănătate. O p