Liderii Uniunii Europene au hotarat sa introduca o taxa la nivelul bancilor din statele membre, fondurile obtinute din aceasta contributie urmand sa fie folosite pentru viitoare operatiuni de salvare a bancilor aflate in criza. Desi inca nu se stie cum va fi implementata, in final tot clientii bancilor sunt cei care vor avea de suportat aceasta taxa.
Bancile din statele membre ale Uniunii Europene vor avea in curand de platit o noua taxa, dupa ce liderii din UE au decis ca este necesara constituirea unui fond de salvare pentru bancile care se afla in dificultate.
Liderii celor 27 de state membre ale UE au stabilit, la Buxelles, ca este necesara o taxa aplicata bancilor din care sa se stranga fonduri pentru salvarea bancilor in contextul crizei datoriilor din Europa. Totusi, autoritatile europene inca nu au decis care va fi forma acestei taxe, daca va fi aplicata asupra profitului sau veniturilor inregistrate de banci.
Totusi, unele state din UE se opun. Republica Ceha si Italia nu sunt de acord cu o asemenea taxa in acest moment, motivand ca ar conduce la majorarea costurilor pentru clientii bancilor.
Autoritatile romane nu au comentat pe aceasta tema, insa asteapta sa vada forma acestei taxe.
"Orice dispozitie care vine de la Uniunea Europeana o sa fie respectata, inclusiv de bancile din Romania. Scopul acestei taxe este de a strange resurse suplimentare pentru situatii dificile", a declarat, pentru Wall-Street, Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC Bank.
Seful ARB sustine ca introducerea unei noi taxe pentru bancile din Romania nu ii va afecta pe clientii acestora. Pe de alta parte, analistul Bogdan Baltazar este de parere ca noua taxa va conduce la un cost mai ridicat pentru credite si la dobanzi mai mici la depozite.
"In mod evident aceasta taxa ii va afecta pe clienti (n.r. -