Veche de peste 100 de ani, controversa privind originea omului reuşeşte şi astăzi să dea naştere unor vii dezbateri în toată lumea. „Omul se trage din maimuţă“, teoria acceptată ca adevăr universal până de curând e tot mai contestată în lumea academică mondială.
La peste 100 de ani de când Charles Darwin răsturna supremaţia religiei în şcoli, teoria creaţionistă pare să îi seducă pe tot mai mulţi intelectuali de vârf. Dezbaterile academice susţinute sunt însă destul de rare, iar cursurile în care sunt prezentate ambele teorii privind originea omului, şi mai şi.
Citiţi şi:
Studenţii români vor ajunge pe Lună
Doar una dintre Universităţile de Medicină şi Farmacie din România, cea de la Iaşi, găzduieşte un curs care abordează şi teoria creaţionistă. Iar acest curs este unul nou, a pornit abia în anul universitar 2009-2010, mărturiseşte rectorul Vasile Astărăstoaie.
Tot el spune ca respectivul curs, la care pot veni studenţi din toţi anii, "a avut mare succes, nu mai puţin de 180 de participanţi. Cursul va fi continuat şi în anul universitar următor". Rectorul Astărăstoaie însuşi se numără printre savanţii care nu sunt pe deplin convinşi de teoria evoluţionismului şi spune că abordarea creaţionismului trebuie să fie opţiunea fiecărui profesor universitar.
VEZI AICI un articol complet despre libertatea profesorilor din România de a trata tema creaţionism-evoluţionism
"Evoluţionismul are multe verigi slabe, care ar putea fi acoperite de creaţionism. După o epocă de secularizare excesivă, inclusiv de «scienticism», ar trebui să ne întoarcem la un model în care ştiinţa să aibă şi conştiinţă, iar libertatea de opinie să fie acceptată. Prea mult timp s-a spus că ştiinţa rezolvă tot şi că tot ce e posibil din punct de vedere ştiinţific este şi acceptabil moral. Dar nu am realiza decât o societate