Pe vreme de criză, unii credincioşi au uitat să se roage pentru bunăstare şi merg la biserică să ceară divinităţii răul vrăjmaşilor. Blestemele românilor sunt aceleaşi de zeci de ani: moldovenii se scriu pe toacă, ardelenii au descântece, iar oltenii fac vrăji în uşa bisericii.
Credinţa populară care spune că persoana scrisă pe toacă nu va muri de moarte bună încă mai este o metodă de răzbunare folosită de mulţi moldoveni. Credincioşii merg, pe furiş, prin clopotniţele lăcaşelor de cult şi încrustează numele celor de care se simt ameninţaţi. Ei aşteaptă, apoi, ca ciocănelele care anunţă începutul slujbei să le rezolve problema.
CITIŢI ŞI:
SCANDAL ÎN SUTANE: Înjurături ca la uşa cortului la catedra de Teologie
Aşa se face că scândura de lemn de la Biserica „Schimbarea la Faţă", care se află în incinta Spitalului Socola din Iaşi, este plină de nume scrijelite. Unii n-au avut răbdare să-i încrusteze pe duşmani pe toacă şi au scris cu o cariocă neagră numele celor pe care-i suspectează că le fac rău. De pe scândură aflăm că Raul Zaharia şi Neculai Timuş au fost condamnaţi la o moarte cruntă de un cunoscut. Alături se află Gheorghe, Ioan şi Ana, persoane cărora cel puţin un credincios le-a pus gând rău.
Alternativa toacăi, pomelnicul
Pentru că unii se tem ca răul să nu se întoarcă împotriva lor, preferă să dea un pomelnic în loc să scrie numele pe toacă. „Am o cumnată care se ţine să-mi strice casa cu bărbatul meu. Suntem căsătoriţi de 27 de ani şi ea face tot ce-i stă în putinţă ca să mă dea afară din casă. N-o scriu pe toacă pentru că se zice că, dacă persoana pe care o pui pe toacă este nevinovată, tot răul ţi se întoarce. Prefer să pun un pomelnic, să dau nişte bani, să vorbesc cu preotul şi să sper că se va rezolva", a explicat Olguţa Măgureanu din Iaşi.
Pomelnicul este recomandat şi de către preoţi. Ei acuză scrisul pe toacă