În campania lansată de www.evz.ro, istoria şi prezentul municipiilor aflate în competiţie au propriul rol în alegerea câştigătorului. Astăzi vom face un popas în trecutul Ploieştiului.
Aşa cum i-am obişnuit deja pe cititorii www.evz.ro, în fiecare zi de luni, campania "Oraşul de vis" oferă o pagină de istorie a municipiului promovat. Cum această săptămână îi aparţine Ploieştiului, vom parcurge monografia, reportajul şi seria de interviuri - cu primarul, o vedetă locală şi o celebritate sportivă a oraşului. Vom descoperi astfel secretele trecutului şi perspectivele acestei urbe.
Când vorbeşti despre trecutul oraşului, trei momente-cheie se remarcă la cel mai mic efort de memorie. Primul: o mândrie locală şi o premieră mondială. Ploieşti a făcut istorie graţie primei rafinării din lume inaugurate aici. Tot de istorie se leagă data de 8 august 1870, când, pentru o zi, a fost desemnată "republică", o iniţiativă care a avut loc la patru ani după ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice, în locul său venind Carol I şi dinastia Hohenzollern. Ultimul reper istoric aparţine celui de-al Doilea Război Mondial, când americanii şi englezii au făcut din oraş o ţintă.
Oraşul primei rafinării
În 1857, un anume Alexe Marin şi farmacistul Steege au distilat ţiţei şi au obţinut gazul folosit la lămpile de iluminat. "Fabrica de gaz" a fost construită în mahalaua Sfântul Dumitru şi a produs combustibilul pentru iluminatul public al Bucureştiului. Invenţia celor doi a fost preluată pentru construirea mai multor rafinării, iar de aici până la dezvoltarea industriei petroliere a fost numai un pas.
După aproape un deceniu, istoria avea să se scrie din nou la Ploieşti. În noaptea de 7 spre 8 august 1870, căpitanul Alexandru Candiano- Popescu, alături de primarul oraşului, preoţi şi ziarişti, au preluat controlul urbei