PDL şi preşedintele Traian Băsescu urma să decidă aseară dacă Guvernul lui Emil Boc va trece printr-un proces de restructurare prin comasarea unor ministere şi eliminarea unor agenţii guvernamentale sau va fi doar cosmetizat prin schimbarea unor miniştri. Status-quo-ul, deşi vehiculat în rândul unor miniştri, nu mai este pentru mulţi dintre parlamentarii PDL o soluţie.
Guvernul a rămas în picioare după căderea moţiunii de cenzură de săptămâna trecută, dar pentru partidul de guvernământ acest lucru nu echivalează cu o victorie. Salariile bugetarilor şi pensiile vor fi, foarte probabil, reduse, iar cineva trebuie să plătească nota. Declaraţiile vicepreşedintelui PDL, Cezar Preda, sunt ilustrative pentru starea de spirit: "Nu l-am văzut pe lista ruşinii (alcătuită de PSD şi compusă din parlamentarii care au votat împotriva moţiuniii - n.n.) nici pe Emil Boc, nici pe Adriean Videanu, nici pe Sebastian Vlădescu. M-am văzut pe mine şi pe ceilalţi parlamentari care, loiali, au votat împotriva moţiunii de cenzură".
Cât contează astfel de opinii şi multe altele ale parlamentarilor PDL care cer schimbări în sânul Guvernului se va vedea în zilele următoare. Însă scepticismul lui Preda este de notat: "Eu am văzut că nu mai este responsabilitatea nimănui tăierea pensiilor şi salariilor, ci numai a parlamentarilor PDL. Nu sunt de acord să-mi asum acest lucru şi alţii să ia deciziile. Nu mai aştept nimic, eu sunt pe lista ruşinii, eu am figura mea cu votul meu şi alţii care trebuia să ia aceste decizii acum cinci luni nu au nicio responsabilitate. Nu vor face nimic nici de acum înainte".
În PDL există, la acest moment, două curente, după cum admite vicepreşedintele Valeriu Stoica. Un curent susţine ideea remanierii imediate, iar celălalt doreşte să acorde Executivului o perioadă de graţie de şase luni, pentru a pune în practică măsurile de austeritate. Ministrul