Peste 370 de lucrări de artă plastică ce aparţin şcolii de pictură băimărene, dar şi câteva valoroase piese de artă europeană din secolele XVIII-XX au redeschis muzeul.
Închis pentru public mai bine de o lună, timp în care a trecut printr-o restaurare în paralel cu panotarea unei noi expoziţii, Muzeul Judeţean de Artă - Centrul Artistic Baia Mare şi-a redeschis porţile. "Repere europene, între tradiţii şi inovaţii" include peste 370 de lucrări de artă plastică realizate de pictori care au activat de-a lungul timpului în şcoala băimăreană fondată de Hollosy Simon, dar şi de artişti contemporani.
Directorul muzeului, dr. Tiberiu Alexa, a mărturisit că regretul său cel mai mare este că instituţia de cultură maramureşeană nu dispune de sumele necesare pentru a achiziţiona lucrări ale celor care au condus de-a lungul timpului Colonia de la Baia Mare, însă s-a declarat mulţumit de achiziţiile din ultimii trei ani, 130 dintre acestea fiind prezentate în cadrul noii expoziţii. Invitat de onoare la eveniment, academicianul Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, le-a recomandat autorităţilor locale să se implice în crearea reţelei muzeistice şi expoziţionale.
„Muzeul de Artă băimarean, un brand al oraşului, poate fi considerat o instituţie muzeală de talie internaţională prin tezaurul său artistic de o inestimabilă valoare", a explicat academicianul clujean. 27 dintre lucrările prezentate sunt „capodopere de nivel internaţional", a apreciat dr. Alexa la vernisajul celei mai ample expoziţii din existenţa instituţiei.
Cei prezenţi în clădirea-monument a fostului Oficiu Salinar, construită în anul 1784, au fost impresionaţi nu doar de numărul lucrărilor, ci şi de calitatea şi diversitatea acestora. Precedenta expoziţie a Muzeului de Artă din Baia Mare prezenta 250 lucrări realizate de 90 de artişti plastici -