România va reuşi să "prindă" şedinţa board-ului FMI de pe 28 iunie pentru discutarea scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by şi a eliberării celei de-a cincea tranşe din împrumut, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fond.
"Eu sunt convins că vom intra în board pe 28 iunie, pentru că au fost depăşite problemele cu adoptarea măsurilor de austeritate", a declarat Tănăsescu pentru ZF.
Odată cu eşecul moţiunii de cenzură depuse în Parlament împotriva Guvernului şi schimbarea componenţei Curţii Constituţionale, Executivul nu mai anticipează vreo piedică în calea aplicării măsurilor de tăiere a salariilor din sectorul bugetar şi a pensiilor. Curtea se va pronunţa oficial pe 24 iunie, însă oficialii FMI nu-şi mai fac griji în această privinţă.
"Măsurile de ajustare fiscală, care constituie acţiuni prealabile eliberării unei noi tranşe în programul cu România, trebuie să fie aprobate de Curtea Constituţională şi desigur noi respectăm această procedură. Nu credem însă că avem vreun motiv de îngrijorare", a declarat săptămâna trecută Caroline Atkinson, director în departamentul de relaţii externe al FMI.
La runda de negocieri din luna mai reprezentanţii Fondului au transmis semnale mai ferme în privinţa necesităţii ca Guvernul să adopte în sfârşit măsuri concrete de reducere a deficitului bugetar, spre deosebire de atitudinea permisivă de anul trecut. Pe de altă parte, amplificarea tensiunilor din zona euro şi turbulenţe precum cele provocate recent de Ungaria reduc riscul ca FMI să adopte o poziţie foarte severă faţă de România şi să dea un eventual mesaj negativ care să-i afecteze credibilitatea externă.
Dincolo de adoptarea din punct de vedere formal a măsurilor de austeritate, Guvernul nu va putea aduce pe masa FMI şi efecte concrete ale reformelor mult-amânate, economiile la buget urmând să devină vizibile de-abia