După ani de zile în care autorităţile au încercat să ascundă pe cât posibil pericolul imeninent al uraniului, în Ciudanoviţa au început să apară, pe alocuri, tot felul de panouri care avertizează trecătorii că sunt expuşi radiaţiilor ionizante şi că ar fi mai bine să nu atingă nimic din ceea ce a mai rămas de pe vremea când vagoanele plecau încărcate până la refuz spre ruşi.
Astăzi, din fosta gară nu e nimic. Doar pereţii buncărilor din care se încărca uraniul mai stau în picioare. Pericolul însă persistă, iar autorităţile au pus peste tot panouri care avertizează că trenul opreşte într-o zonă ce ar trebui evitată. Asta, în ciuda faptului că, la modul declarativ, neagă depăşirea nivelului permis al radiaţiilor.
Radiaţiile care aduc cancerul
Preşedintele Hobby Club Jules Verne, Mircea Goloşie, care a cercetat ani la rând zona radioactivă Ciudanoviţa, trage semnalul de alarmă. “Pe locul fostei gări, aparatul indică depăşirea de zece ori a limitei admisibile. Degeaba s-a mai curăţat locul, în zonă încă este uraniu şi radiaţiile prezintă pericol şi în prezent. La Ciudanoviţa s-a murit pe capete din cauza radiaţiilor provocate de uraniu. Aici, cine prindea 40 de ani pe vremea exploatării putea spune că a trăit mult”, susţine Goloşie.
Doctorul Dan Popescu, fost director al spitalului din Ciudanoviţa, confirmă cele afirmate de Goloşie. “În proporţie foarte mare se murea de cancer bronhopulmonar. Acest cancer nu apare imediat, ci după 15-20 de ani. Frecvenţa cancerului depăşea la Ciudanoviţa de până la opt-zece ori incidenţa normală”, explică doctorul.
Turism radioactiv
Primarul comunei visează însă că Ciudanoviţa va fi în curând o atractivă zonă turistică şi crede, la fel ca mai toţi cei aproximativ 600 de locuitori, că totul este doar un mit. Nicu Popa, director general al Companiei Naţionale a Uraniului Bucureşti, este la rândul să