Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), instituţia responsabilă cu protecţia şomerilor şi care le oferă sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, nu a depus decât 17 proiecte (cu o valoare maximă a finanţării de 85 mil. euro, potrivit estimărilor ZF) pentru obţinerea de fonduri europene, deşi are la dispoziţie 236 de milioane de euro până în 2013.
Ca urmare, autoritatea de management care gestionează banii europeni intenţionează să redistribuie fondurile alocate instituţiilor statului către mediul de afaceri.
"Încercăm să realocăm banii de pe domeniile unde nu mai există interes şi nu se respectă trendul pe care l-au preconizat cei care au făcut repartizarea iniţială. În principiu, vrem să luăm din banii alocaţi pentru instituţiile publice şi să sprijinim mai mult mediul privat, care poate oferi o creştere a numărului de locuri de muncă şi să prevină şomajul. În plus, problemele în implementare şi proiectele critice sunt ale instituţiilor publice, şi de aceea e cazul să ne adresăm mai mult mediului de afaceri", susţine Cristina Zevedei, directorul general al AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fonduri europene de 4,2 mld. euro pentru dezvoltarea resurselor umane, fonduri disponibile pâ nă în 2013.
ANOFM este una din instituţiile privilegiate în cadrul programului de finanţare europeană pentru dezvoltarea resurselor umane, întrucât Axa prioritară 4, care vizează dezvoltarea personalului din serviciul public de ocupare, se adresează aproape exclusiv acestei instituţii, pentru că nu mai există alţi potenţiali beneficiari.
Dacă interesul ANOFM este scăzut pentru accesarea banilor europeni, la polul opus se află firmele private care vor să-şi instruiască angajaţii, întrucât peste 20% dintr-un total de 5.597 de proiecte au fost depuse în acest scop.
Până în prezent, au fost selectate proiecte în valoare de 4