Temperaturile mult prea ridicate din timpul verii duc la o scădere semnificativă a gradului de concentrare a angajaţilor şi, implicit, a productivităţii. Dar cum sarcinile de lucru nu se vor schimba pe motiv că este cald afară, iar termenele de predare a proiectelor rămân aceleaşi, puteţi face faţă caniculei prin alte metode, precum asigurarea unui confort optim la birou sau stabilirea unui program de lucru mai flexibil.
Scăderea productivităţii în rândul angajaţilor este influenţată, în primul rând, de condiţiile de lucru în situaţiile unor temperaturi extreme. „Căldura excesivă poate genera o scădere a capacităţii de depunere de efort, o scădere a capacităţii de concentrare, oboseală fizică sau psihică", spune Cristina Nicule, psiholog şi consultant Danis Consulting. Pe lângă acest motiv, Nicule precizează că pe timpul verii apare şi „factorul psihologic numit concediu", care reprezintă acea perioadă de dinainte sau de după concediul de odihnă când randamentul poate fi scăzut. „Apropierea concediului poate face ca angajatul să intre deja în atmosfera de vacanţă, iar întoarcerea poate crea nevoia de reacomodare la programul de lucru pentru o perioadă de timp", explică psihologul.
În plus, trebuie luat în calcul şi faptul că pe timpul verii numărul concediilor este mult mai mare, fapt ce duce la o reducere a personalului şi la o supraîncărcare a celui rămas. „De «vină» ar putea fi chiar sistemul de învăţământ românesc, ce include «vacanţa mare», care îşi pune amprenta asupra angajaţilor ulterior terminării studiilor", consideră Constantin Stan, consultant asociat Ascendis, care aminteşte că o cauză a scăderii productivităţii poate fi şi perioada sesiunilor de examene în facultate în primele luni de vară.
Apă şi aer condiţionat, obligatoriu
Echipa de conducere nu trebuie să plece de la premisa că vara aduce obligatoriu sc