Potrivit noii legi a Educaţiei, copiii vor învăţa în continuare la orele de religie cum să se roage. Ei pot refuza aceste ore cu acordul părinţilor, dar nu au cu ce să le înlocuiască. Textul legii dezbătute în prezent la Senat aduce schimbări în sistemul de învăţământ, însă nu şi în ceea ce priveşte religia. Materia se va învăţa din clasa I până într-a XII-a.
După ce profesorii, părinţii, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai organizaţiilor care militează pentru drepturile omului au dezbătut 4 ani dacă este nevoie ca cei mici să aibă ore de religie în fiecare an de studiu, Legea Educaţiei Naţionale nu a adus nicio soluţie, iar controversa rămâne în picioare.
De o parte, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale cer metode alternative de predare a Religiei, dar şi de înlocuire a disciplinei cu alte cursuri opţionale. De partea opusă, Patriarhia Română nu admite ca religia să fie materie de studiu doar în anumiţi ani.
Opţional şi fără alternativă
Proiectul de lege propus de Ministerul Educaţiei, permitea elevilor să aleagă dacă doreau sau nu să înveţe religia la modul confesional. Mai precis, copiii şi părinţii lor puteau decide să refuze ora de religie şi să urmeze în schimb cursuri alternative. Potrivit textului elaborat la minister,"elevii pot urma, la cerere, cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar". Numai că articolul respectiv a fost eliminat de către deputaţi, la solicitarea Bisericii Ortodoxe Române.
Atsfel, potrivit textului de lege care a fost aprobat de Camera Deputaţilor, în afară de Limba şi literatura română, disciplina Religie este singura care se predă din clasa I şi până în clasa a XII-a, chiar şi la cursurile de seral.
Organizaţiile acuză îndoctrinare
În paralel cu legea actuală a Educaţiei, există