Livrarea de gaze naturale către România nu este afectată de conflictul comercial apărut între Moscova şi Minsk, care a dus la sistarea gazelor ruseşti către Belarus în această dimineaţă, întrucât ţara noastră nu importă gaze prin conductele care tranzitează Belarusul.
Alimentarea cu gaze a României nu este realizată prin conductele care duc gaze din Rusia către Belarus, au explicat, pentru „Adevărul", experţi din domeniu.
România importă anual circa 20-25% din consumul său de gaze din Rusia, printr-o conductă care tranzitează Ucraina.
Din Siberia pleacă trei conducte care tranversează Belarusul, care se ramifică la Minsk. Una dintre ele merge către Polonia. Celelalte două coborară către sud-vestul Belarusului, traversează Ucraina şi se alătură sistemului de conducte Drujba (Prietenia), ajungând la graniţa cu Slovacia.
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a dispus în această dimineaţă ca grupul Gazprom să taie exporturile de gaze naturale către Belarus, a anunţat luni biroul de presă al Kremlinului, măsură care ar putea afecta livrările de gaze către Europa, transmite Reuters.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că livrările către Belarus vor fi reduse gradual.
Livrările vor fi reduse "zilnic, proporţional cu volumul datoriilor", a afirmat Miller, potrivit agenţiei ruse de presă.
Rusia a anunţat că va reduce cu 85% volumul de gaze naturale exportate către Belarus începând de luni, ora 6:00 GMT (9:00 ora României), dacă statul nu plăteşte datoriile de 192 de milioane de dolari pe care le are la Gazprom. Belarus este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa după volumul care îi traversează teritoriul, după Ucraina.
Subiect delicat
Disputele dintre Rusia şi ţările vecine privind preţul gazelor au devenit un motiv tot mai serios de îngrijora