La nivelul Uniunii Europene, România se clasează pe penultima poziţie din punctul de vedere al puterii de cumpărare, potrivit Eurostat. Sursa: Arhiva
În Finlanda, Franţa, Spania, Italia, Cipru şi Grecia, puterea de cumpărare este cu 10% mai mare decât media UE27. În Irlanda, Olanda, Austria, Suedia, Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania şi Belgia, produsul intern brut pe cap de locuitor este cu 15-35% mai mare decât media europeană.
Cea mai mare putere de cumpărare, de 268% peste media UE27, o au locuitorii micului stat Luxembourg, urmaţi de irlandezi şi olandezi.
Austriecii se poziţionează pe locul al patrulea, suedezii pe poziţia a cincea, iar locul şase le revine danezilor.
În Slovenia, Cehia, Malta, Portugalia şi Slovacia, puterea de cumpărare variază cu 10-30% sub media UE. În Ungaria, Estonia, Polonia şi Lituania, acest indice se plasa la 30-50% sub media europeană.
Puterea de cumpărare a românilor nu este de nici măcar jumătate din media europeană, 45%, nivel apropiat celui înregistrat în Turcia, stat care aspiră la statutul de stat membru al UE.
Bulgarii au cea mai mică putere de cumpărare dintre toţi locuitorii blocului comunitar, acest indice fiind de doar 41% din media europeană.