Scopul proiectului a fost întărirea factorilor de protecţie şi reducerea influenţei factorilor de risc prin informarea şi implicarea populaţiei, în special a copiilor şi tinerilor în programe de prevenire a consumului de substanţe psihoactive nou apărute, denumite generic „etnobotanice".
În judeţul Vaslui, proiectul „Dependenţi de libertate" a fost implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui în parteneriat cu Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate precum şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Vaslui şi Organizaţiei „Salvaţi Copiii", filiala Negreşti.
„În cadrul proiectului au fost organizate sesiuni de informare cu privire la consumul de etnobotanice, delincvenţă, anturaj periculos, găşti şi infracţionalitate asociată consumului de astfel de substanţe, cu elevii şi cadrele didactice în mediul şcolar. Au fost distribuite scrisori de informare părinţilor atât prin intermediul instituţiilor de învăţământ, cât şi prin afişarea acestora la sediile autorităţilor locale. Au fost informaţi elevi din întreg judeţul, respectiv municipiile Vaslui, Bârlad, oraşul Murgeni, precum şi din cadrul şcolilor Todireşti, Blăgeşti, Văleni", se arată într-un comunicat al IPJ Vaslui.
Ca urmare a redeschiderii „magazinelor de vise", dar şi a numărului în creştere de cazuri de intoxicaţii semnalate în urma consumului de substanţe provenite din weed-shopuri, precum şi a sesizărilor de consum venite din partea părinţilor, a tinerilor, a şcolilor, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui avertizează populaţia cu privire la efectele nocive ale utilizării produselor comercializate sub diverse de