Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, fara ingrasaminte chimice si fara aditivi. Intrebarea care se pune, dincolo de moda si tendinte, este daca merita sa cumperi produse eco si daca pretul lor este justificat.
Conform Plurielles dar si principiilor enuntate in cartea "A fi sau a nu fi bio", a lui Jacques-Pascal Cusin , specialist in nutritia alternativa, sunt cel putin 10 motive pentru care merita sa consumam alimente bio:
1. Sunt crescute fara substante chimice. Ingrasamintele sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza.
Cultura bio este realizata pe un teren care vreme de doi ani nu suporta niciun fel de tratament chimic. Beneficiile pentru mediu sunt evidente.
Primul parfum ecologic, realizat din alge verzi si bacterii
2. Eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca cultura nu foloseste pesticide, nu mai este necesara fabricarea acestora si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera prin procesul tehnologic.
3. Institutul European pentru Agricultura a confirmat, in urma unor studii care au durat cinci ani, ca legumele, fructele si cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15% mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, iar gustul este mult mai bun.
4. Produsele bio sunt permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii. In agricultura bio sunt cu 25 mai multe filtre si controale decat in productia normala.
5. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. Pesticidele si ingrasamintele chimice consuma mai b