Şefii Sănătăţii au demarat o campanie de verificare a reţetelor eliberate de medicii de familie în ultimii doi ani. Sute de doctori sunt bănuiţi că au prescris medicamente gratuite fără acordul Casei Asigurărilor de Sănătate. Medicii prinşi sunt puşi să plătească.
Vânaţi de poliţia concediilor şi acuzaţi de acordarea ilegală a concediilor medicale, medicii de familie din judeţ se află iar în vizorul şefilor din Sănătate. De această dată, mărul discordiei îl reprezintă reţetele cu regim special acordate pacienţilor prin programele naţionale fără acordul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate(CJAS).
Mii de reţete prescrise diabeticilor, bolnavilor de cancer şi SIDA în 2008 şi 2009 sunt verificate zilele acestea de reprezentanţii CJAS Botoşani.
Doctorii, buni de plată
Peste 7.000 de persoane din tot judeţul suferă de diverse forme de diabet şi primesc lunar tratament. Neregulilele au apărut deja în cazul unor reţete acordate diabeticilor în anul 2008.
Doi medici sunt acuzaţi că au prescris tratamente pacienţilor fără acordul CJAS şi sunt acum puşi să plătească.
Unul dintre cei sancţionaţi este medicul de familiei Carmen-Liliana Haidarli, căreia i s-a imputat o reţetă în valoare de 800 de lei dată unui diabetic. Cel de-al doilea medic trebuie să plătească o reţetă de 1.800 de lei şi nu a contestat încă decizia CJAS.
„Prejudiciile nu sunt reale. Medicamentele au ajuns la bolnavi, dar medicul trebuie totuşi să plătească reţeta. Beneficiarii sunt incluşi în programul naţional şi era datoria lor să solicite acordul Casei pentru eliberarea reţetei. Medicul de familie e ultima verigă din acest lanţ“, a spus dr. Radu Culiceanu, membru al Colegiului Medicilor.
„Nu suntem contabili“
În sprijinul medicilor sancţionaţi sar colegii de breaslă din judeţ, care se simt vânaţi de CJAS. „Leg