Mureşenii au putut degusta cele mai bune vinuri din Ungaria în acest sfârşit de săptămână, în cadrul mini-festivalului de vin organizat în Cetatea Medievală. Evenimentul a făcut parte din circuitul turistic al vinului românesc şi maghiar şi s-a bucurat de participarea a 12 producători din Ungaria şi 2 din România.
Printre cele mai interesante sortimente s-a numărat Icewein-ul, cel mai scump dealtfel (81 de lei o sticlă de 0,5 litri n.r.), care poate fi produs numai după ce boabele de struguri trec de primul îngheţ. ”În România nu se produce acest sortiment de vin, dar este o tradiţie în Vest. Boabele de struguri sunt culese numai după primul îngheţ, toamna târziu, astfel că se obţine un vin foarte dulce”, ne-a declarat Gal Gyongyver, organizatoare a manifestării. Sticlele de Chardonnay, Merlot, Pinot sau Nektar au putut fi cumpărate cu preţuri între 12 şi 18 lei litrul. La Târgu-Mureş s-a servit şi vinul rose (roz, asemănător şampaniei, dar fără spumant n.r.), premiat la Concursul Internaţional de la Cannes din 2010, fiind ales între alte 800 de sortimente de acest gen.
O sticlă de un litru de rose unguresc a costat 17 lei. Cea mai veche sticlă de vin a fost Cabernetul Sovignon din 2003, regele vinurilor roşii. ”Aceste vinuri nu sunt produse pentru a fi păstrate, ci pentru a fi consumate la scurt timp după producţie. De aceea am adus numai vinuri produse recent”, a completat Gal Gyongyver. Următoarea destinaţie a mini-festivalului de vin va fi la Cluj, weekend-ul următor, unde vor fi prezente mai multe podgorii româneşti.