La sfarsitul lunii mai, un zbor pe ruta Paris-Mexico City a fost fortat sa aterizeze la Montreal (Canada), fiindu-i interzisa intrarea in spatiul aerian american.
Masura a fost luata dupa ce autoritatile au descoperit ca la bord se imbarcase o persoana ce se afla pe lista SUA a cetatenilor care nu au permisiunea de a calatori cu avionul si in cazul careia exista un mandat de arestare.
Persoana retinuta, pe numele sau Abdirahman Ali Gaall, este de origine somaleza, fiind casatorit, se pare, cu o femeie din SUA sau Canada. Gaall este banuit de SUA de legaturi cu organizatia terorista somaleza al Shabaab, potrivit Stratfor.
Cu putin timp inainte de acest incident, Departamentul de Securitate Interna a SUA a dispus autoritatilor din Texas sa fie extrem de vigilente la traficul ilegal de persoane (somalezi) dinpre Mexic, spre SUA, in luna martie un alt somalez fiind judecat pentru acelasi tip de activitate.
Analizate impreuna, aceste incidente dovedesc atentia sporita manifestata de guvernul SUA asupra grupului militant somalez al Shabaab, care se banuieste ca ar planifica atacuri teroriste impotriva SUA.
O privire asupra situatiei interne din Somalia ar fi lamuritoare in explicarea fenomenului migratiei somaleze. Desi Somalia beneficiaza de un guvern provizoriu, acesta controleaza doar o parte din cartierele capitalei Mogadishu. In acest vacuum de autoritate, lorzii razboiului si pirateria iau amploare, alaturi de dezvoltarea unor grupuri militante precum al Shabaab.
Nu este deci de mirare ca o mare parte a populatiei a plecat deja spre tarile vecine, dar si in SUA, Canada si Europa. Etnicii somalezi care au reusit sa se stabileasca in societati occidentale incearca insa sa isi aduca familia aproape, de obicei pe cai legale, iar cand nu reusesc apeleaza la imigratia ilegala, care se desfasoara acum c