Jean-Claude Trichet, presedinteleBancii Centrale Europene, urmeaza ca miercuri sa mareasca presiunea pe liderii europeni prin stabilirea unor propuneri extensive astfel incat sa fie prevenite viitoarele crize financiare in zona euro.
Comentariile lui Trichet in Parlamentul european vor sublinia limitele implicarii bancii centrale in masurle necesare pentru refacerea increderii in uniuna monetara europeana, informeaza Financial Times.
BCE vrea sa impuna reguli cu privire la orice expulzare din zona euro, in conditiile in care chiar admiterea acestei posibilitati ar putea determina o instabilitate. Minitrii de finante ai zonei euro ar urma sa devina "gardienii sustenabilitatii fiscale", cu taxe guvernamentale si decizii de cheltuieli supravegheate de catre o agentie independenta.
Vor fi de asemenea penalitati pentru incalcarea regulilor fiscale - si un sistem care sa coordoneze masurile prin supraveghere constanta a tarilor care isi pierd competitivitatea.
"Este un gest prin care se fixeaza o agenda puternica", a declarat Jean Pisani-Ferry director al Bruegel, un think-tank din Brouxelles. "Arata cat de puternica a iesit Banca Centrala Europeana din aceasta criza, in comparatie cu Comisia Europeana si cu grupul ministrilor de finante din zona euro".
Intr-un document facut public saptmana trecuta, BCE sugera o institutie cu management de criza capabila sa cumpere bonduri emise de guvernele zonei euro pentru a "redresa rapid dereglarile in pietele bondurilor nationale".
Aceasta ar insemna ca BCE ar putea evita criticile primite in Germania luna trecuta dupa ce a luat decizia de a cumpara bonduri europene, masura ce a calmat criza incipienta de pe aceasta piata. Axel Weber, presedintele Bundesbank, banca centrala germana, a avertizat cu privire la riscurile inflationiste.
Propunerile BCE nu