Alexandros Ignatiadis, directorul general şi acţionar al companiei de construcţii Octagon, afirmă că evită contractele finanţate din fonduri publice pentru că licitaţiile sunt câştigate de firmele apropiate primarilor şi prefecţilor, fără a fi luată în considerare experienţa companiilor care participă.
Octagon a fost implicată de la înfiinţarea în 2005 doar în lucrări private şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 10,5 mil. euro, în scădere cu 40% faţă de anul precedent pe fondul diminuării investiţiilor de pe piaţa privată.
Cu toate acestea, compania nu se va orienta către contracte cu statul, ci va merge pe pieţele externe sau va extinde lucrările ca subcontractor în domeniul energetic.
"Din experienţa pe care am acumulat-o cu statul, o companie de construcţii nu poate să câştige o licitaţie pentru că nu are loc de firmele deţinute de primari sau prefecţi sau de firme preferate de aceştia. Nu este nimic greşit ca statul să susţină firmele locale, dar ele ar trebui să înceapă să concureze la nivel european, cum se întâmplă în alte state", spune Ignatiadis, care a fost înainte de 2005 directorul general al subsidiarei locale a grupului elen Diekat.
Compania Octagon este deţinută de oamenii de afaceri greci Alexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias, amândoi foşti directori generali ai subsidiarelor companiilor elene Diekat şi Temliodomi. Compania are în prezent 130 de angajaţi, faţă de 300 câţi avea în 2008.
Alexandros Ignatiadis susţine că firmele mari româneşti care au câştigat contracte cu statul nu se duc în străinătate pentru că s-au obişnuit să trăiască artificial şi nu au nevoie să mai concureze. State precum Spania, Portugalia, Italia, Germania, Austria sau Grecia şi-au dezvoltat în ultimii 20 de ani companii puternice de construcţii, care s-au extins ulterior şi în străinătate.
Cel mai mare contract, cu