Firma de avocatură Kinstellar, formată în urma închiderii birourilor din Budapesta, Bratislava, Praga şi Bucureşti ale firmei britanice Linklaters, a reconstruit biroul local în decurs de un an şi jumătate, din actuala echipă făcând parte doar trei foşti avocaţi ai firmei britanice.
"Pot spune că biroul din Bucureşti reprezintă o operaţiune brownfield, în condiţiile în care din cei 16 avocaţi prezenţi în actuala formulă doar trei făceau parte din echipa Linklaters la momentul în care britanicii au decis să închidă biroul local", spune Daniel Torsher, managing partner al biroului local al Kinstellar.
La momentul închiderii, în 2008, Linklaters avea în jur de 20 de avocaţi la biroul din Bucureşti. Ulterior, un grup de avocaţi l-a urmat pe Marian Dinu pentru formarea biroului din Bucureşti al DLA Piper, în timp ce Alexandru Bîrsan a plecat cu alţi avocaţi pentru a fonda Peli Filip.
În schimb, Kinstellar l-a recrutat pe Bogdan Bibicu de la Bulboacă & Asociaţii, pe Răzvan Popa de la Costea Popa Jalbă & Asociaţii, pe Remus Codreanu, fost head of legal în cadrul TVR, precum şi un avocat al NNDKP (Nestor), specializat în competiţie.
De unde vin banii
"Avocaţii pe care îi avem acum au dorit să fie aici. Nici Linklaters nu a avut mai mult de 30 de avocaţi în perioada în care avea birou aici. Anul 2009 a fost dificil pentru toate firmele din piaţă, dar a fost un an bun pentru un business nou, astfel că ne-am putut concentra pe problemele interne".
În ceea ce priveşte contractele de asistenţă, firma a continuat să încaseze 80% din venituri ca urmare a unor proiecte de finanţări şi corporate, restul veniturilor fiind generate de litigii, competition şi energie.
Reprezentanţii Kinstellar nu au dorit să precizeze valoarea veniturilor din România, însă potrivit estimărilor ZF acestea se situează în jurul a 2 mil. euro. "Încă avem o relaţie bun