21 iunie rimează, de multă vreme, cu sărbătoarea muzicii, o manifestare care are loc anul acesta în peste 110 ţări de pe 5 continente. Să ne amintim, însă, cà ideea acestei sàrbàtori a plecat de la Paris, pe un fond de euforie... Se împlinea un an de cînd presedintele socialist François Mitterrad venise la putere iar ministrul de atunci al culturii, Jack Lang, era plin de idei.
21 iunie rimează, de multă vreme, cu sărbătoarea muzicii, o manifestare care are loc anul acesta în peste 110 ţări de pe 5 continente. Să ne amintim, însă, cà ideea acestei sàrbàtori a plecat de la Paris, pe un fond de euforie...
Se împlinea un an de cînd presedintele socialist François Mitterrad venise la putere iar ministrul de atunci al culturii, Jack Lang, era plin de idei. Asa s-a nàscut aceastà sàrbàtoare, pornind de la o constatare simplà.
In Franta, a spus atunci Jack Lang, existà în jur de 5 milioane de persoane care cîntà la un instrument... sà le oferim ocazia ca, o datà pe an, sà iasà în stradà si sà-si exprime pasiunea si talentul.
Cuvîntul de ordine a fost urmàtorul: "Faites de la musique, fête de la musique"... altfel spus "faceti muzicà, sàrbàtoarea muzicii"... Muzicalitatea acesti fraze este însà intraductibilà pentru cà în francezà verbul a face ("faites") la imperativ se pronuntà la fel ca substantivul "fête" (sàrbàtoare).
Asa a început deci totul, succesul operatiunii a fost imediat în toatà Franta, si foarte repede alte tàri au preluat exemplul. Sàrbàtoarea muzicii a devenit internationalà si continuà sà se extindà. Anul acesta, de exemplu, ea este adoptatà pentru prima datà de orasul Shanghai din China si de orasul Marakes din Maroc.
In Franta, în fiecare an autoritàtile culturale încearcà sà punà evenimentul sub un semnul unei tematici: astfel, anul 2010 este pus sub semnul "muzicii la feminin". Noul ministru francez al culturii,