Europa va miza pe retragerea rapidă din programele de stimulare economică şi îşi va concentra atenţia pe consolidarea bugetară, subiect ce va fi dezbătut în cadrul întâlnirii G20 de săptămâna aceasta, a anunţat cancelarul german Angela Merkel, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
"Participanţii europeni cred că acest lucru este necesar pentru a preveni apariţia de crize similare pe viitor", a explicat Merkel.
Poziţia lui Merkel contrastează cu cea a lui Barack Obama, preşedintele american, care a spus că problemele finanţelor publice ar trebui soluţionate "pe termen mediu" - acesta fiind un avertisment că reducerea bugetelor nu ar fi trebuit făcută cu costul revenirii economiei.
Guvernele europene au lansat măsuri de austeritate pentru a împiedica răspândirea crizei datoriilor care a izbucnit în Grecia. Cabinetul lui Merkel a dezvăluit la începutul acestei luni cel mai dur program de măsuri de austeritate de după război. Guvernul german a planificat reduceri bugetare şi majorări de taxe în valoare de 80 mld. euro în următorii patru ani.
Un alt subiect ce se va discuta la G20 va fi impunerea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare, potrivit preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. "Există două subiecte diferite", a spus Sarkozy după summitul liderilor Uniunii Europene. "Se va discuta despre o taxa asupra băncilor care va alimenta un fond a cărui rol este de a se asigura că ceea ce li s-a întâmplat contribuabililor nu se va repeta. Un al doilea subiect este taxa asupra tranzacţiilor financiare sau a pieţelor financiare."
"Încă nu s-a decis. Franţa şi Germania au dat o importanţă deosebită acestui subiect. Pentru a funcţiona este nevoie de o acţiune mondială", a spus preşedintele francez. "Nu toţi sunt entuziaşti, temându-se că nu se vor mai încheia tranzacţii în Europa. Vom aduce în discuţie acest subiect la G20 şi vom adopta o decizie