Anca Grigorescu, unul dintre fondatorii „bpv Grigorescu", propune introducerea în Codul Muncii a două noi criterii: performanţă şi flexibilizare. De asemenea, este de părere că perioadele de probă de dinaintea angajării ar trebui mărite, pentru testarea mai amănunţită a potenţialilor candidaţi.
Unul dintre lucrurile pe care le-aţi susţinut în ultima perioadă a fost necesitatea modificării Codului Muncii. Care credeţi că sunt cele mai stringente modificări ce ar trebui făcute?
În esenţă, s-au cristalizat în special două idei în urma discuţiilor: necesitatea flexibilizării legislaţiei în ceea ce priveşte raportul de muncă şi punerea accentului pe performanţă în selecţia, retenţia şi, în cele din urmă, în cazul restructurărilor de personal. Deci, flexibilizare şi performanţă. Aceste două criterii au rezultat şi în contextul concedierilor care au fost efectuate în sectorul privat, în special în ultimul an sau chiar în ultimul an şi jumătate. Sunt nişte consecinţe pentru angajaţi care nu sunt binevenite, adică nu au fost nici bine primite. În practică, observăm foarte multe procese, din cauza restructurărilor de personal, ca urmare a restructurărilor de business. În cadrul unui studiu pe care l-am efectuat pe un număr de circa 300 de companii a rezultat faptul că firmele din sectorul privat au încercat în special soluţii alternative înainte de a recurge la măsuri de restructurare de personal.
Ce tipuri de măsuri?
Aici analizăm fie modificări ale contractelor de muncă şi ne referim la diminuarea programului, corelat sau nu cu diminuarea salariilor -, vorbim şi despre outsourcing de personal, de transfer de business, suspendări ale contractelor de muncă; - nu ne referim la concediile fără plată, ci la aşa-zisul şomaj tehnic. Au fost analizate în acest context beneficiile şi costurile. Outsourcingul pare să fie una dintre cele