Guvernul de dreapta din Ungaria, condus de Viktor Orban, doreşte să controleze atât presa de stat, cât şi pe cea privată și chiar internetul. După votul privind alegerea judecătorilor Curţii Constituţionale, favorabili puterii, noua ţintă a partidului de guvernământ este o presă prietenoasă cu puterea.
Pachetul legislativ în pregătire cuprinde o serie de reglementări restrictive, pe care unii ziarişti le-au calificat "ungaro-putiniste". Restricţiile nu se referă numai la sectorul public al presei, ci şi la cel independent, incluzând internetul.
Citiţi şi:
România, pe locul 50 în topul Libertăţii Presei 2009
PIR după vizita lui Boc în Italia: ¨Libertatea presei a fost încălcată grobian¨
Dacă legea va fi votată, Ungaria, afirmă analiştii, se va întoarce cu 100 de ani în urmă, deoarece unele prevederi par copiate după cele existente în 1913. Printre propunerile cuprinse în pachet figurează crearea unui organ de supraveghere a mass-media publice, respectiv posturile publice de televiziune şi radio, postul TV Duna şi agenţia de ştiri MTI.
Control asupra numirilor şi a banilor
Denumit Oficiul Naţional pentru Media şi Comunicare, acest organism ar urma să fie condus de aşa numitul Consiliu pentru Media. Numirea preşedintelui Oficiului va reveni premierului şi va fi supusă votului parlamentului. În condiţiile în care Fidesz (partidul premierului Viktor Orban) deţine o majoritate de două treimi, nimeni nu se îndoieşte de orientarea politică a viitorului şef al Oficiului şi de controlul pe care îl va exercita Fidesz.
În plus, deţinătorul postului numeşte şi preşedintele Consiliului pentru Media. Este adevărat că membrii Consiliului ar urma să fie aleşi de cele patru fracţiuni parlamentare, dar, în cazul în care nu se obţine consens, şi aceştia vor fi aleşi de parlament cu o majoritate de două treimi. Mandatul celor