Ioan Popa, directorul general şi acţionarul minoritar al Pangram Reşiţa, producătorul pastelor făinoase Monte Banato, spune că cea mai mare problemă a companiei este întârzierea cu care încasează facturile, riscul de neplată fiind din ce în ce mai mare.
"Din cele 12.000 de firme facturate de noi direct, circa 1.600 sunt blocate periodic pentru întârzieri la plata facturilor, fapt ce afectează ritmicitatea în vânzări.
Dacă acum un an se spunea că un efect pozitiv al crizei îl poate constitui o eventuală asanare a pieţelor, astăzi există riscul ca acest "efect de domino" să cuprindă companii de dimensiuni mici şi medii, sănătoase, dar cu expunere mare pe câţiva clienţi", a declarat Ioan Popa.
În ultimul an, peste 20.000 de companii au intrat în insolvenţă, dintre care 5.700 doar în primele patru luni din acest an, blocajul financiar afectând şi nume importante din retailul alimentar românesc precum magazinele PIC, Spar sau Trident.
Pangram a îngheţat proiectul de dezvoltare în Serbia la aproximativ jumătate de an după ce a anunţat că a investit 800.000 de euro pentru deschiderea unui punct de lucru în această ţară.
Reprezentanţii Pangram estimau atunci că prin intrarea în Serbia, exporturile companiei vor creşte până la finalul anului 2012 la 25% din cifra de afaceri.
"Proiectul Serbia se află în stand by în principal din cauza taxelor vamale, a taxei pe valoare adăugată şi a altor taxe similare din această ţară. Politica Serbiei încă este una care protejează produsele indigene. În plus, termenele de plată sunt departe de cele uzitate în România", a spus Popa.
Astfel, în prezent, producătorul de paste făinoase din Reşiţa exportă doar în Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Belarus, vânzări care asigură aproximativ 10% din cifra de afaceri a Pangram.
Ioan Popa susţine că Pangram a încheiat anul trecut cu o scădere de 2,5% a cifrei d