Defrisarea padurilor amazoniene determina inmultirea tantarilor si poate duce la cresterea ratei de raspandire a malariei.
Cercetatorii din Statele Unite au semnalat o crestere de 48% a numarului cazurilor de malarie intr-o regiune din Brazilia dupa ce un procent de 4,2 de padure a fost taiat, informeaza Reuters.
Aceste descoperiri arata ca exista legaturi puternice intre taierea copacilor, inmultirea tantarilor si infectiile umane.
"Se pare ca despadurirea este unul dintre factorii ecologici principali care pot declansa o epidedemie de malarie", afirma Sarah Olson, cercetator la Universitatea din Wisconsin.
Expertii sunt deja ingrijorati ca distrugerea padurilor amazoniene in Brazilia pot conduce si la schimbari climatice.
Incendiile, provocate de fermieri pentru a elibera pamantul impadurit in vederea practicilor agricole, sunt principala forma de defrisare.
O echipa de cercetare a estimat luna aceasta ca 19,000 km patrati de padure au fost pierduti in fiecare an in Brazilia, inca din 1998, pana in 2007.
Noul studiu arata consecintele imediate asupra sanatatii, spun cei implicati.
"Politica de conservare a mediului si politica de sanatate sunt una si aceeasi. Felul in care gestionam problemele mediului inconjurator, si in cazul de fata al padurii tropicale are implicatii pentru sanatatea publica" afirma, intr-un interviu telefonic Jonathan Patz, profesorul care a supervizat cercetarea.
Malaria, cauzata de un parazit transmis de tantari, omoara aproximativ 860.000 de oameni pe an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Brazilia prezinta anual 500,000 de cazuri de malaria, cele mai multe dintre acestea puse pe seama tantarului anofel.
Echipa condusa de Patz a urmarit felul in care populatia de tantari se inmulteste odata cu taierea copacilor in