Abia au trecut câteva zile de la anunţul descopeririii unor importante rezerve de litiu în subsolul din Afganistan, iar americanii de la JP Morgan au trimis deja o delegaţie de experţi pentru a examina posibilele proiecte de exploatare. Geologii au descoperit în Afganistan rezerve enorme de minereuri, printre care cupru şi litiu, evaluate la mai multe miliarde de dolari. Aceste zăcăminte, care ar conţine şi fier, aur, niobiu şi cobalt, ar fi suficiente pentru ca această ţară pro
Abia au trecut câteva zile de la anunţul descopeririii unor importante rezerve de litiu în subsolul din Afganistan, iar americanii de la JP Morgan au trimis deja o delegaţie de experţi pentru a examina posibilele proiecte de exploatare.
Geologii au descoperit în Afganistan rezerve enorme de minereuri, printre care cupru şi litiu, evaluate la mai multe miliarde de dolari.
Aceste zăcăminte, care ar conţine şi fier, aur, niobiu şi cobalt, ar fi suficiente pentru ca această ţară profund afectată de război să devină una din primele exportatoare din lume de minereuri, potrivit unor oficiali ai administraţiei americane citaţi de ziar.
Rezervele de litiu ale Afganistanului ar fi comparabile cu cele ale Boliviei, lider mondial în acest sector.
Problema este că infrastructura afgană este proastă
Publicaţia americană New York Times spune că singura problemă de care marile companii miniere ar putea să se lovească este infrastructura precară din Afganistan, dublată de situaţia conflictului militar din această ţară.
Astfel că până să ajungă la rezervele de litiu, vor fi necesare investiţii masive de miliarde de dolari în infrastructură, iar în cazul în care americanii ezită să scoată bani pentru acest lucru, în mod sigur o vor face chinezii, care aşteaptă şi ei să găsească o portiţă prin care să poată investi în aceste proiecte.
Litiul este un comp