Brokerii apreciază că în ciuda creşterilor de peste 16% de săptămâna trecută, evoluţia Bursei rămâne deschisă oricărui scenariu, o consolidare a pieţei pe volume reduse, dar care să păstreze indicii pe plus ar fi ideală pentru piaţa locală.
"Logica de moment indică o piaţă mai calmă pe perioada verii, iar o consolidare în această perioadă, pe volume mai mici, dar care să ţină indicii pe plus şi care să dea un impuls mai mare din toamnă, odată cu reîntoarcerea investitorilor în piaţă ar fi ideală. Totuşi cred că vom avea surprize din cauza volatilităţii mari care se păstrează în piaţă", a declarat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.
Indicele BET-FI, care grupează cele cinci societăţi financiare, a înregistrat săptămâna trecută un avans de 16,7%, avansul fiind redus de corecţia din şedinţa de vineri, când SIF-urile au pierdut 1,7%. Totuşi volumul de tranzacţionare de vineri a fost mai redus decât în prima parte a săptămânii trecute.
"Faptul că investitorii rezistă la marcările de profit şi nu vedem o creştere spectaculoasă a volumelor de tranzacţionare denotă faptul că investitorii sunt optimişti şi preferă să aştepte pentru marcarea de profit. Este un semn de bun augur şi înseamnă că încep să creadă într-o revenire a pieţei", a adăugat Chişu.
Rulajul de vineri s-a ridicat la puţin peste 4,8 mil. euro, pe un volum de aproape 29,5 milioane de titluri, cele mai tranzacţionate titluri fiind SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de peste 6,2 mil. lei. Titlurile societăţii financiare au înregistrat în schimb o scădere de 1,5%.
Cea mai mare scădere la categoria SIF-uri a fost însă înregistrată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut aproape 2,9% faţă de referinţă.
Tot în sectorul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat o corecţie de peste 3,7% faţă de referinţă, în timp ce acţiunil