Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), care deţine o participaţie de 6% din capitalul BCR, spune că pregătirile pentru listarea băncii, eveniment amânat pentru anul 2011, ar trebui iniţiate în această vară, argumentând prin amploarea şi complexitatea demersului.
Listarea celei mai mari bănci locale ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, aşa cum a fost stabilit iniţial în contractul de privatizare din 2006. Îngrijoraţi de contextul nefavorabil de pe pieţele financiare, cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat o participaţie de 30% din BCR, alături de acţionarul majoritar - grupul austriac Erste - au semnat un acord prin care au amânat listarea BCR pentru anul 2011.
"Aş putea spune că acţionarul majoritar a fost principalul "beneficiar" al acordului de amânare a listării BCR, chiar dacă SIF-urile au căzut de acord că condiţiile erau nefavorabile. Pentru ca pregătirile de listare să fie iniţiate, este nevoie fie ca SIF-urile să se pună de acord şi să ceară acest lucru acţionarului majoritar, fie ca două SIF-uri alături de Erste să ceară începerea procedurilor de listare", a spus preşedintele SIF Moldova (SIF2).
În octombrie 2011 se împlinesc cinci ani de la privatizarea BCR, eveniment care ar trebui să coincidă cu intrarea la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acţiunilor BCR.
În urmă cu patru ani, grupul austriac a plătit un preţ de 7,65 euro pentru fiecare acţiune BCR, suma totală fiind de 2,235 mld. euro pentru un pachet de 61,88% din capitalul social al instituţiei de credit.
"Trebuie să începem pregătirile de listare din această vară, având în vedere că sunt foarte multe etape de parcurs, precum selecţia intermediarului, a tipului de ofertă. Un alt pas important este preţul de ofertă al acţiunilor. Între preţul de ofertă şi cel de privatizare nu trebuie să existe o discrepanţă nefavorabilă. Personal, mi-aş dori u