30 la sută dintre cerşetorii din judeţ au domiciliul în municipiu. Cei mai mulţi dintre cei care cerşesc pe străzile bistriţene sunt din judeţ. Mai puţin de 10 la sută dintre ei provin din judeţele limitrofe.
Bistriţa este invadată de tot mai mulţi cerşetori. Sezonul cald umple străzile, intersecţiile, gara şi autogara, zona pietonală sau terasele de zeci de cerşetori. Mai mult, unii şi-au improvizat adăposturi tepmporare prin punctele termice sau pădurea Codrişor. Lupta cu fenomenul cerşetoriei este una cu morile de vânt. Poliţiştii îi alungă, iar ei se întorc a doua zi.
Majoritatea cerşetorilor sunt din judeţ
Poliţiştii bistriţeni au întocmit un bilanţ al primelor cinci luni din acest an care arată că aproape jumătate din cerşetorii din judeţ sunt oameni care locuiesc în Bistriţa-Năsăud. „Cerşetorii sunt prezenţi în special în municipiul Bistriţa. Sunt mereu aceleaşi persoane, din localitate sau venite din alte localităţi ale judeţului şi chiar din judeţele limitrofe. De asemenea, un număr însemnat de cerşetori din judeţ au plecat în străinătate şi au fost văzuţi ulterior în marile oraşe ale Europei, practicând în continuare cerşetoria", spune Claudia Rădoi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bistriţa Năsăud.
Zonele de interes ale cerşetorilor sunt intersecţiile, marile magazine, pieţele agroalimentare, băncile, zona pietonală a municipiului Bistriţa, unităţi medicale, staţii CFR şi autogări, lăcaşe de cult. Claudia Rădoi mai spune că, până luna trecută, poliţiştii au dat 195 de amenzi în valoare de 18.500 de lei unui număr de 64 de persoane care apelau la mila publicului. „Ca o concluzie, 36% din persoanele care apelează la mila publicului în judeţul Bistriţa - Năsăud au domiciliul în alte judeţe. 29% din totalul cerşetorilor identificaţi din judeţ au domiciliul în municipiul Bistriţa", afirmă