Decizia Autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM) de a impune o reducere cu 30% a tarifelor pe care le plătesc companiile care vor să ofere servicii de comunicaţii prin infrastructura Romtelecom creează un "context favorabil pentru investiţii şi deschiderea pieţei de broadband", spune Thierry Millet, directorul executiv al Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă din România.
"Suntem mulţumiţi de forma actuală a proiectului de decizie privind reglementarea accesului la bucla locală (reţeaua Romtelecom - n. red.), care este mai bună decât varianta precedentă. Aceasta constituie un prim pas important în direcţia deschiderii pieţei de broadband şi creează un context favorabil pentru investiţii şi pentru stimularea competiţiei", a declarat pentru ZF Thierry Millet, fără a oferi însă detalii despre planurile Orange.
Potrivit unui proiect de decizie al ANCOM, taxa plătită lunar de rivalii Romtelecom pentru accesul complet la reţeaua Romtelecom ar urma să scadă de la 8,37 de euro la 6,02 euro/linie. Dacă plătesc această taxă, operatorii pot oferi o gamă completă de servicii telecom în timp ce Romtelecom nu mai poate oferi niciun serviciu abonatului respectiv prin aceeaşi linie. Operatorii pot folosi însă în comun cu Romtelecom linia, caz în care plătesc un tarif mai mic şi pot oferi servicii de internet, în timp ce compania controlată de grupurile OTE şi Deutsche Telekom poate oferi în continuare telefonia fixă. În acest caz ANCOM propune scăderea tarifului în acest an de la 4,2 euro la 3,17 euro, urmând ca de la 1 ianuarie 2011 tariful să scadă la 2,14 euro iar de la 1 iulie 2011 la 1,11 euro. Ultimele modificări aduse proiectului de decizie la nivel naţional ar putea fi făcute astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ al ANCOM, în care reprezentanţii autorităţii discută cu operatorii telecom proiectele arbitrului telecom.
Ult