Absolvenţii de la horticultură şi peisagistică pot fi ingineri, profesori la liceele de profil şi arhitecţi-peisagişti. O afacere proprie cu flori sau fructe poate deveni din vis realitate pentru mulţi dintre studenţii de la agronomie. Tot ce trebuie este o bucată de teren şi multă pasiune.
Alina Popescu (21 de ani) a ales Facultatea de Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, din dragoste pentru plante. „Când era mică îmi doream trei lucruri. Să fiu profesoară, să devin arhitect şi să plantez flori şi pomi. Acum, după ce termin facultatea le pot face pe toate. Sunt inginer horticultor, pot să predau la licee de profil sau la facultăţi şi pot deveni arhitect peisagist-adică să mă ocup cu amenajări de grădini şi parcuri", povesteşte Alina Popescu, studentă în anul IV.
„Vreau sa am livada mea"
Tânăra se pregăteşte pentru lucrarea de licenţă. „După terminarea facultăţii am să lucrez la pepiniera pomicolă Istriţa, din Buzău. Părinţii mei au cumpărat o bucată de pământ la Buzău şi ne vom muta acolo. În timp, intenţionez să plantez o livadă. Visul meu este să am o afacere cu fructe. Investiţiile sunt mari, dar ştiu că voi reuşi să am afacerea mea. Partea cea mai frumoasă a acestei facultăţi este că după absolvire poţi deveni propriul tău şef. Cei mai mulţi absolvenţi sunt nevoiţi să se angajeze la o companie, noi suntem norocoşi. Putem planta fori pentru a le vinde, putem să amenajăm grădini particulare sau parcuri publice şi toate astea fără să avem un şef. Posibilităţile sunt multiple", povesteşte studenta.
Roxana Bădic, 21 de ani, studentă tot la Horticultură, spune că pentru unii această facultate poate părea una dificilă sau plictisitoare. „Dar dacă iubeşti florile şi te simţi bine într-o livadă sau într-o grădină, Facultatea de Horticultură este uşoară şi interesantă. Ce trebuie să ştie viitori studenţi este c