Peste o mie de tone de deşeuri şi alge au fost colectate numai la sfârşitul săptămânii trecute de pe plaje.
În numai două zile, lucrătorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au strâns 975 tone de alge. La acestea se adaugă o cantitate de 111 tone de gunoi lăsat de turişti pe plaje. „De la începutul sezonului a fost colectată de pe plajele litorale o cantitate de 1.693 tone de alge", a precizat Cătălin Anton, responsabilul de comunicare al ABADL. Acesta mai spune că prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu este dăunătoare sănătăţii turiştilor.
Cu toate acestea, fenomenul a fost criticat chiar de oficialităţile europene. La mijlocul lunii iunie, preşedintele Comisiei pentru Turism a Dunării "Die Donau", Gerhard Skoff, a vrut să înoate în mare la Mamaia, dar a renunţat, pentru că apa era murdară şi plină de alge, ceea ce l-a făcut să-şi exprime regretul că România, în afara ofertei gastronomice, nu ştie cum să vândă şi să atragă turismul. "Turiştii sunt cei care decid astăzi - mai întâi dacă să vină undeva şi apoi dacă să se mai întoarcă. Vă dau un exemplu, am vrut să înot în mare (la Mamaia - n.r.), dar am renunţat, apa era murdară şi plină de alge", a spus Skoff. El a apreciat că "e păcat, este chiar o tragedie, pentru că în ziua de azi e o mare concurenţă, iar vacanţa e pentru oameni cea mai preţioasă perioadă a anului şi cheltuiesc bani, deci vor tot ce este mai bun". Specialiştii spun că apariţia algelor are loc vara, când la temperaturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă.
Peste o mie de tone de deşeuri şi alge au fost colectate numai la sfârşitul săptămânii trecute de pe plaje.
În numai două zile, lucrătorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au strâns 975 tone de alge. La acestea se adaugă o cantitate de 111 tone de gunoi lăsat de turi