Majoritatea elevilor care vor să ajungă la Colegiile Militare provin din familii cu posibilităţi financiare reduse. Înscrierea la concursurile de admitere pentru şcolile militare (de la colegii la Academii) este văzută de tinerii din Sălaj ca o soluţie viabilă pentru a avea un loc de muncă sigur şi bine plătit.
Venitul (soldă, bani de hrană plus decontarea a 50 la sută din chirie) unui simplu soldat gradat voluntar (SGV) este aproape dublu faţă de cel al unui profesor debutant. Iar pentru a deveni SGV e suficient să fi absolvit 10 clase.
Tocmai de aceea, mulţi tineri din Sălaj vor să devină angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale. Şi nu neapărat ca simpli soldaţi. În fiecare an, peste 30 de adolescenţi dau examen la Colegiul Militar din Alba Iulia. Pentru că absolvirea unui liceu militar reprezintă un atu în plus pentru tinerii care vor să urmeze o carieră de ofiţer.
Între tradiţia familială şi spiritul de aventură
Anul acesta, Centrul Militar Judeţean Sălaj a trimis peste 31 de candidaţi la Colegiul Militar, printre care şi 13 fete. Experienţa anilor anteriori arată că puţini dintre ei reuşesc să fie declaraţi admişi. Anul trecut doar trei adolescenţi din Sălaj (doi băieţi şi o fată) au devenit elevi ai Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, din Alba Iulia. Dar numărul celor care încearcă rămâne aproape constant, de la an la an.
Toţi puştii de 14 ani vor la Alba Iulia, pentru că e mai aproape de casă. Dar motivele pentru care îşi doresc să îmbrace încă din adolesecenţă haina militară diferă de la un caz la altul.
„Nu există un profil exact al candidatului pentru colegiile militare. Copiii provin din medii sociale diferite, iar aşteptările lor sunt la fel de diferite. Centralizând chestionarele pe care le-au completat anul acesta am observat şi justificări oarecum clasice – vor să devină soldaţi pentru că au părin