Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei a lansat o declaraţie săptămâna trecută, prin care anunţă că se va implica deschis în politică şi va susţine crearea unui partid politic. Acest lucru a trezit însă nemulţumirea oamenilor de rând, dar şi a autorităţilor. Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat laic, iar angajarea Bisericii în politică este interzisă, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.
Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei a lansat o declaraţie săptămâna trecută, prin care anunţă că se va implica deschis în politică şi va susţine crearea unui partid politic. Acest lucru a trezit însă nemulţumirea oamenilor de rând, dar şi a autorităţilor. Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat laic, iar angajarea Bisericii în politică este interzisă, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).
Declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova vine după ce clasa politică de la Chişinău - susţin clericii - a respins iniţiativa fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, de a desfăşura un referendum naţional, privind introducerea în curricula şcolară a disciplinei "Bazele Ortodoxiei".
Totodată, Biserica din Moldova susţine constituirea unui partid politic nou, de orientare creştin-ortodoxă, anunţată de grupul de iniţiativă pentru introducerea religiei în şcoli, în frunte cu fostul director al SIS, Valeriu Pasat. Sinodul subliniază că Biserica Ortodoxa decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic.
În declaraţia Sinodului se mai arată că "faptele ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menite să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ans