Întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană se confruntă cu una dintre cele mai serioase scăderi de producţie din ultimii 80 de ani. Concluzia se regăseşte în raportul anual realizat de Comisia Europeană în rândul IMM-urilor. România se confruntă însă şi cu o altă problemă, spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (audio). Absorbţia mică a fondurilor europene în condiţiile în care mii de IMM-uri şi-au depus dosarele, explică Ovidiu Nicolescu.
Întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană se confruntă cu una dintre cele mai serioase scăderi de producţie din ultimii 80 de ani.
Concluzia se regăseşte în raportul anual realizat de Comisia Europeană în rândul IMM-urilor.
Potrivit documentului, în a doua jumătate a anului 2009 accesul la finanţare a fost problema cea mai presantă pentru 19% din IMM-urile din zona euro.
Această problemă se va acutiza odată cu relansarea cererii de pe piaţă, se mai arată în studiul Comisiei Europene.
România se confruntă însă şi cu o altă problemă, spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
Absorbţia mică a fondurilor europene în condiţiile în care mii de IMM-uri şi-au depus dosarele, explică Ovidiu Nicolescu (audio).
Raportul analizează activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii în 2009: una dintre concluzii arată că de departe cele mai afectate sunt societăţile comerciale medii şi mari.
Firmele mici au reuşit să supravieţuiască efectelor crizei în condiţiile în care cele mai multe îşi desfăşoară activitatea pe pieţele interne de consum.
Asta în timp ce întreprinderile mai mari au avut puternic de suferit din cauza lipsei cererii de pe piaţa dar şi pentru că nu au acces la finanţare. Prin urmare tot mai multe IMM-uri dispar de pe piaţă fără a fi însă înlocuite de