De astăzi, cei care au în derulare credite le pot rambursa anticipat fără a fi penalizaţi. Doar în cazul în care dobânda este fixă, comisionul de rambursare anticipată ajunge la 1%. În consecinţă, cei care consideră că dobânda şi comisioanele pe care le plătesc sunt prea mari se pot reorienta mai uşor, către oferte mai avantajoase, arată conso.ro.
Refinanţarea unui credit, cu sau fără ipotecă, presupune rambursarea anticipată a datoriei către banca de la care a fost contractat iniţial şi obţinerea unui alt împrumut de la o nouă instituţie, cu costuri şi condiţii de acordare mai avantajoase.
Unul dintre cele mai mari obstacole care au stat până în prezent în calea celor care doreau să se refinanţeze era comisionul de rambursare anticipată, care în mod frecvent ajungea la 4-5%. În consecinţă, în cazul în care se dorea achitarea unei datorii de 20.000 euro, clienţii trebuiau să scoată din buzunar 1.000 euro suplimentar.
Din 21 iunie însă, a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă a guvernului privind creditele pentru populaţie, care limitează nivelul comisionului de rambursare anticipată la maximum 1%, şi asta numai pentru creditele cu dobândă fixă. La creditele cu dobândă variabilă, comisionul este 0%.
La credite ipotecare, DAE coboară până la 6,5% la euro
Conform motorului de comparaţii Conso.ro, cele mai avantajoase oferte de refinanţare în euro pornesc de la o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,55%, pentru clienţii care îşi derulează toate operaţiunile printr-o singură bancă. Calculul Conso.ro a avut în vedere o familie formată din 2 persoane, cu un credit ipotecar de 60.000 euro pe care doreşte să îl refinanţeze pe o perioadă de 30 ani.
1. Alpha Bank
Dacă solicitanţii s-ar îndrepta către Alpha Bank pentru refinanţare, ar avea de ales între patru oferte de preţ, în funcţie de valoarea ipotecii,