A îmbrăcat uniforma în 2003 şi spune că partea cea mai frumoasă a meseriei este când îi învaţă pe cei mici regulile de circulaţie.
Anca Luca este unul dintre lucrătorii de bază de la „Rutiera“ Vaslui. Cel mai adesea munca sa constă în întocmirea de rapoarte legate de trafic, însă un loc deloc de neglijat îl ocupă timpul petrecut alături de echipa de cercetare a accidentelor rutiere.
A fost opt ani învăţătoare
„Partea plăcută“ a meseriei de ofiţer la Poliţia Rutieră o constituie însă, timpul petrecut alături de şcolari la programele de educaţie rutieră. „Timp de opt ani am fost învăţătoare. Mi-a plăcut să lucrez cu elevii, iar acum, de când sunt ofiţer la Poliţia Rutieră am posibilitatea să-i instruiesc pe cei mici în ceea ce priveşte legislaţia rutieră. Mi se potriveşte această meserie, motiv pentru care nu regret decizia luată, aceea de a părăsi catedra“, declară Anca Luca. A participat la programe de educaţie rutieră desfăşurate în toate şcolile din judeţul Vaslui.
Îi învaţă pe cei mici, în joacă, să respecte legea
Anca ştie cum să-i atragă pe cei mici şi să-i implice în acţiunile sale de popularizare a regulilor de circulaţie. Ştie că prichindeii sunt stimulaţi de concursuri şi de ideea că fac totul în joacă. „Organizăm concursuri de desene pe asfalt. Cei mici vin cu drag la astfel de activităţi, pun suflet în tot ceea ce fac. Chiar zilele acestea, mai exact pe 1 iulie, vom organiza, începând cu ora 10.00, în Centrul Civic un concurs de biciclete. Vom avea şi o patrulă rutieră formată din copii, care vor opri şoferii imprudenţi“, a menţionat ofiţerul.
Partea neplăcută a meseriei
Ca lucrător la Rutieră, Anca are parte şi de întâmplări nefericite. „Cele mai dificile sunt accidentele în care sunt implicaţi copiii. De altfel, accidentul care m-a marcat cel mai mult a fost cel din septembrie