Clipele de haos dintre 13-15 iunie 1990 au fost trăite pe viu nu doar de bucureştenii îngroziţi: trei prestigioşi jurnalişti străini povestesc pentru EVZ cum s-au lovit de zidul de ură de la Mineriadă Sursa: Michael Euler (AP Photo)
Pe William McPherson, laureat, în 1977, al premiului Pulitzer pentru Critică, minerii l-au prins şi l-au bătut, pe 14 iunie 1990, chiar lângă clădirea guvernului. N-a contat nici că era cetăţean american, nici că era scriitor şi ziarist la prestigiosul cotidian „Washington Post”, nici că era un om respectabil, în vârstă de 57 de ani pe atunci. L-au îmbrâncit, l-au lovit cu pumnii şi i-au luat actele.
Se poate spune că Bill, cum îi place lui William McPherson să i se mai spună, a văzut cea mai sângeroasă mineriadă din istoria post-decembristă mult mai de aproape decât mulţi români. Însă nu l-a speriat. A fost atât de intrigat şi uimit de cele ce se petreceau aici încât a mai rămas câţiva ani. Cu gând să scrie o carte, încă neterminată.
Trei corespondenţi
Experienţele trăite de William McPherson în primele şase luni într-o Românie cuprinsă de haos au făcut subiectul unui excepţional articol din revista „Granta”, intitulat „What Went Wrong?” („Unde s-a greşit?”). Textul culminează cu violenţele din zilele de 13-15 iunie 1990, la care Bill, alături de colegii săi corespondenţi străini trimişi să relateze din România, Alec Russell şi Catherine Adams, au fost martori.
Astăzi, la 20 de ani de la violenţe, William McPherson, Alec Russell şi Catherine Adams povestesc pentru „Evenimentul zilei” ce au văzut, auzit şi explică mecanismul prin care România a ajuns subiect de prima pagină în presa occidentală, sub titluri ce şocau şi fotografii cu violenţe.
ÎN MIEZUL VIOLENŢEI
„Cei de acolo au decis să mă ia pe mine la bătaie”
Bill McPherson a ajuns să petreacă c