În Turcia, cel puţin cinci oameni au fost ucişi marţi, 22 iunie, în urma exploziei unei bombe plasate în faţa unui autobuz, pe malul european al Istanbulului. Atentatul a vizat special acel autocar, în care se aflau soldaţi ce mergeau la lucru. Acţiunea a fost revendicată de rebelii kurzi. PKK ameninţase în urmă cu două zile că va lansa atacuri în toate oraşele din Turcia. O analiză de Luca Niculescu.
În Turcia, cel puţin cinci oameni au fost ucişi marţi, 22 iunie, în urma exploziei unei bombe plasate în faţa unui autobuz, pe malul european al Istanbulului. Atentatul a vizat special acel autocar, în care se aflau soldaţi ce mergeau la lucru.
Acţiunea a fost revendicată de rebelii kurzi. PKK ameninţase în urmă cu două zile că va lansa atacuri în toate oraşele din Turcia. O analiză de Luca Niculescu (audio).
Înfiinţat în urmă cu mai bine de 25 de ani, Partidul Muncitorilor din Kurdistan spune că apără interesele populaţiei kurde, care este împrăştiată în mai multe state, Turcia, Siria, Iran sau Irak.
PKK este considerat o organizaţie teroristă în Turcia, dar şi de către Statele Unite sau Uniunea Europeană. Foarte activă în anii '80 şi '90, prin atentate în zone populate şi staţiuni turistice, atacuri ce au costat viaţa a peste 40 de mii de oameni, PKK îşi mai redusese acţiunea după arestarea liderului Abdulah Ocalan în 1999.
Ultimele atacuri semnificative avuseseră loc acum doi ani şi jumătate, dar în ultimul deceniu, turci şi kurzi făcuseră mulţi paşi către o relaţie mai puţin dură.
Iată că de aproximativ o lună, tensiunea atinge din nou un punct culminant. Armata turcă a lansat în luna mai un atac împotriva separatiştilor kurzi şi a distrus peste 50 de sate.
Iranul, o ţară cu care Turcia se înţelege din ce în ce mai bine a început o campanie împotriva aripii iraniene a Partidului Kurzilor.
Replicile kurzilor nu au întârzia