Marea Britanie se pregăteşte să adopte cel mai sever plan de austeritate bugetară de după cel de-al doilea război mondial. Ministrul de finanţe, George Osborne, a anunţat o serie de măsuri care ar trebui să ducă la o reducere a deficitului în următorii cinci ani de la 10 la suta din Produsul Intern Brut la numai unu la suta din PIB. Planul prevede reduceri drastice de cheltuieli, majorarea unor taxe, dar şi reducerea unor impozite.
Marea Britanie se pregăteşte să adopte cel mai sever plan de austeritate bugetară de după cel de-al doilea război mondial. Ministrul de finanţe, George Osborne, a anunţat o serie de măsuri care ar trebui să ducă la o reducere a deficitului în următorii cinci ani de la 10 la suta din Produsul Intern Brut la numai unu la suta din PIB.
Planul prevede reduceri drastice de cheltuieli, majorarea unor taxe, dar şi reducerea unor impozite.
De la întâi ianuarie, taxa pe valoare adăugată creşte de la 17,5 la sută la 20 la sută – o masura care va aduce bugetului peste 13 miliarde de euro pe an.
Tot din ianuarie, britanicii impun o taxa pe cifra de afaceri a bancilor. Impozitele aplicate firmelor vor fi scazute in schimb cu un procent pe an si vor ajunge peste 4 ani de la 28 la suta in prezent la 24 la suta.
De asemenea, familiile cu venituri mici vor beneficia de mai multe scutiri de impozite.
Guvernul se pregateste de asemenea sa taie din cheltuielie statului cu functionarii si cu alocatiile sociala. Vor fi de asemenea, reduceri de posturi in administratia publica, mai putin in sistemul de sanatate.
Bugetul va fi sever, dar just – a spus ministrul de finante. O fraza pe care o intilnim si la partenerul de guvernare al conservatorilor, liberal democratul Nick Clegg – e un buget bazat pe echitate.
Opozitia laburista in schimb acuza guvernul ca face reduceri mai mari decit ar fi fost necesar si asta numai di