Una dintre cele mai celebre figuri ale teatrului românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea, actorul Grigore Manolescu a realizat o serie de interpretări memorabile, printre care cea din „Hamlet", spectacol montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1884 şi jucat apoi în diferite oraşe europene.
Manolescu era al doilea actor român care juca rolul lui Hamlet pe scenă (primul fusese Mihai Pascaly în 1861), iar interpretarea sa a cunoscut un succes considerabil, actorul fiind foarte îndrăgit de public. Manolescu a tradus el însuşi textul piesei, cel mai probabil după varianta franceză, fiind şi regizorul spectacolului.
Grigore Manolescu s-a născut în Bucureşti la 29 martie 1857, într-o familie de boieri, fiind un descendent al familiei Bolintineanu. Datorită faptului că tatăl său i-a interzis să urmeze cariera actoricească, Manolescu a fost nevoit să părăsească casa părintească. A urmat cursurile Conservatorului de muzică şi declamaţie din Bucureşti, urcând pe scenă foarte tânăr, la numai 16 ani, alături de Matei Millo. A debutat pe scenă în comedia „Poetul romantic", pe scena Sălii Dacia, la Hanul lui Manuc.
În 1879, Manolescu a plecat la Paris, primind o bursă pentru a studia alături de profesorul Arsène Louis Delaunay. A studiat şi a jucat pe scenă alături de viitoarea sa soţie, celebra actriţă Aristizza Romanescu, precum şi alături de alte nume sonore ale teatrului, cum ar fi Sarah Bernhardt.
La întoarcerea în ţară, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind director de scenă, începând cu 1882. Din 1888, a îndeplinit aceeaşi funcţie în cadrul Teatrului Naţional din Iaşi.Printre celelalte roluri însemnate ale lui Manolescu se numără Răzvan în „Răzvan şi Vidra" de Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Ion în „Năpasta" de Caragiale, Ruy Blas din piesa cu acelaşi nume de Victor Hugo şi Richard din „Discipolul diavolului" de Geor