Cei mai importanţi patru factori care determină preferinţa studenţilor pentru o anumită facultate sunt: interesul pentru domeniu, dorinţa de a cunoaşte, dorinţa de a avea venituri mari şi prestigiul de care se bucură la nivel public facultatea. Reuşita în viaţă nu ar fi determinată nici de studiile universitare, dar nici de reţelele sociale, se arată într-un raport al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Doar 29% dintre studenţi consideră, în mare şi foarte mare măsură, că pentru a reuşi în viaţă trebuie să termini o facultate. În ceea ce priveşte contribuţia instituţiilor de învăţământ la inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii, studenţii consideră că facultăţile sunt preocupate să le ofere burse de studii (69%) şi stagii de practică (57%).
Importanţa diplomei
Diploma de studii este, de asemenea, înalt valorizată de studenţii cuprinşi în cadrul eşantionului: 69% dintre aceştia consideră că diploma pe care o vor obţine este un indicator al cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite în facultate, iar 57% cred în mare şi foarte mare măsură că aceasta îi va ajuta să obţină mai uşor un loc de muncă. Continuarea studiilor prin accesarea ciclului II - masterat reprezintă o preferinţă exprimată de 88% dintre studenţi (75% studii de masterat în ţară, iar 13% în străinătate), în timp ce 43% dintre cei chestionaţi iau în calcul şi înscrierea în ciclul studiilor doctorale.
Matematica şi statistica
Pentru cei care se orientează către zona ştiinţelor exacte, specialiştii în resurse umane sunt de părere că absolvenţii facultăţilor de matematică, statistică sau cibernetică sunt căutaţi pentru poziţii în IT sau care implică lucrul cu bazele de date. „Companiile mari, multinaţionalele, vor continua să caute absolvenţi din aceste domenii, pentru a-i dezvolta în rolurile care presupun analiza, lucrul cu aplicaţii, baz