Tinerele care ajung să poarte o sarcină la vârste fragede provin, în general, din familii dezorganizate, care trăiesc mai ales în mediul rural.
România deţine locul întâi în Europa la numărul de naşteri înregistrate în rândul minorelor. Numai în 2009, din o mie de femei care au născut, 43 nu ajunseseră la vârsta majoratului, potrivit unui studiu UNICEF.
Tinerele care ajung să poarte o sarcină la vârste fragede provin, în general, din familii dezorganizate, care trăiesc mai ales în mediul rural. Cazurile de adolescente care au devenit mame s-au înmulţit după Revoluţie, ajungând la o medie de 8.500 pe an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Mai mult, a scăzut şi limita de vârstă a fetelor care nasc înainte de majorat. Un caz care a şocat întreaga ţară a fost al unei fete de 14 ani, din Braşov, care se prostitua şi a fost infectată cu HIV. În septembrie 2008, minora a născut prematur un băieţel, infectat, la rândul lui, cu HIV.
În august 2008, o fetiţă de 13 ani din Prahova şi iubitul ei de 16 ani au devenit părinţii unui băiţel. În aceeaşi lună, o adolescentă de 16 ani dintr-o comună braşoveană, a născut siamezi după ce a avut o relaţie sexuală cu vărul său primar.
În 2007, presa a scris despre cazul unei minore de 13 ani, din Codlea, care a născut într-un centru de plasament. Tatăl bebeluşului, un adolescent de 15 ani, era şi el internat în acelaşi centru.
În ianuarie 2007, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Buzău, ajutaţi de un pluton de mascaţi, au descins în comunitatea de rromi din Râmnicelu, pentru a ridica două minore însărcinate. Una dintre fete, în vârstă de 12 ani, era însărcinată în luna a noua, iar cealaltă, de 13 ani, era însărcinată în luna a şaptea.