„Peste 2.000 de femei mor anual în această ţară de un cancer care este sută la sută tratabil." O spune jurnalista Sanda Nicola, diagnosticată cu cancer de col uterin în 2005, dar complet vindecată astăzi.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, o căutare după cuvântul „cancer" oferă doar două rezultate care ar putea fi folositoare celor interesaţi. Utilizatorii află de existenţa unui „Centru Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii". Printre altele, acest centru se ocupă cu „elaborarea programelor de calculator cu privire la mişcarea... cancerului", fără alte detalii.
Al doilea rezultat al căutării trimite către campania împotriva cancerului de col uterin. Pornită în noiembrie 2008, această iniţiatvă îşi propunea să vaccineze anti-HPV peste 100 de mii de fete şi femei între 12 şi 24 de ani.
Până în februarie 2010, după două etape ale campaniei, ar fi fost vaccinate doar în jur de 15.000 de persoane vizate. În aceste condiţii, singurele voci care pot face o diferenţă pentru bolnavii de cancer rămân cele ale persoanelor publice care s-au luptat sau care încă se mai luptă cu această boală.
România Liberă a stat de vorbă cu jurnalistele Sanda Nicola, Dana Deac şi Corina Drăgotescu, omul de afaceri Monica Tatoiu şi şeful Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, pentru a înţelege lungul drum pe care toţi cei cinci l-au parcurs pentru a repurta victoria împotriva cancerului.
Sanda Nicola şi teoria antiignoranţă
„De la Ceauşescu încoace nu s-a mai făcut un program naţional anticancer care să meargă", spune Sanda Nicola, implicată în campanii împotriva acestei boli după ce a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, în 2005.
„Eu am avut nevoie de această lecţie de viaţă", continuă cu francheţe.
În 2005 era unul dintre cei mai activi reporteri de televiziune, trăind adesea