Afecţiunile gastrointestinale acute sunt pe locul secund în rândul celor mai răspândite boli din lume, după bolile acute respiratorii, manifestându-se diferit, de la deranjamentele uşoare din timpul vacanţelor, până la forme acute deshidratante care pot ucide în câteva ore.
La copiii sub 5 ani frecvenţa episoadelor diareice acute este de 2-3 îmbolnăviri pe an în ţările dezvoltate şi de 10-18 îmbolnăviri anuale în ţările în curs de dezvoltare. În Asia, Africa şi America Latină bolile diareice acute sunt nu numai principala cauză de îmbolnăvire a copiilor (1 miliard de cazuri anual), ci şi principala cauză de deces (4-6 milioane de decese anual).
Se apreciază că din cei 12-20 de milioane de oameni care călătoresc anual dinspre zonele temperate spre regiunile tropicale, 20-50% prezintă cel puţin un episod diareic acut. Fenomenul este denumit "diareea turiştilor" şi este cea mai frecventă boală asociată călătoriilor. Clinic se caracterizează prin crampe abdominale, lipsa poftei de mâncare şi diaree apoasă, simptome ce apar de obicei din a treia zi de la sosire, până la 2 săptă-mâni, cu un maxim în primele 3-5 zile.
Boala este în general autolimitantă, durând de la 1 până la 5 zile şi apare ca o consecinţă a consumului de alimente sau apă contaminate cu microorganisme responsabile (cel mai frecvent Escherichia Coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter, Vibrio cholerae etc.). Despre toxiinfecţiile alimentare în numărul viitor.
Atenţie! Tratamentul formelor uşoare se face prin rehidratare adecvată, de obicei cu apă minerală sau cu săruri de rehidratare orală disponibile în orice farmacie şi prin administrarea unor medicamente care scad motilitatea gastrointestinală (cum este loperamida în doze de 4 până la 8 tablete pe zi). Cazurile mai grave, cu diaree continuă, febră şi deshidratare mare, ca şi cazurile de îmbolnăvire colectivă, vor fi obligatoriu