Cea mai mare unitate medicală din Vestul ţării are datorii de 30 de milioane de lei, care provin, în mare parte din neplata unor medicamente şi produse medicale. Datoriile Spitalului Judeţean din Timişoara le depăşesc cu cinci milioane de lei pe cele ale Spitalului de Urgenţă Bucureşti.
Spitalul Judeţean din Timişoara are datorii de aproape 30 de milioane de lei, adică peste şapte milioane de euro. Acestea provin, în special, din imposibilitatea de a achita anumite servicii medicale şi medicamente către furnizori. Unitatea medicală deserveşte întrega regiune de Vest, însă primeşte un buget raportat la numărul de locuitori ai judeţului Timiş. Spitalul tratează, în fiecare an, peste 40.000 de pacienţi din Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, dar şi din alte judeţe. Conform reprezentanţilor instituţiei, acesta este şi principalul motiv pentru care s-au acumulat atâtea datorii.
Tratamente scumpe
„Datoriile accumulate provin, în mare parte, din sume neachitate către furnizori pentru medicamente şi materiale. Noi încercăm să asigurăm, în limita stocului disponibil, aceste produse medicale, pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să le cumpere ei, mai ales, când este cazul de tratamente foarte scumpe, care sunt întotdeauna asigurate de către noi", a explicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liana Dacilescu. Conducerea spitalului îşi pune speranţa într-o eventuală rectificare bugetară în luna septembrie, în condiţiile în care banii veniţi de la bugetul de stat sunt prea puţini, iar 80 la sută din aceştia merg în salariile angajaţilor.
În topul datornicilor din ţară
În topul datornicilor se înscriu şi Spitalul de copii „Louis Ţurcanu", cu o datorie de 10 milioane de lei, şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor babeş", cu 1,4 milioane de lei. Nici arădenii nu se descurcă prea bine. Numărul de pacienţi trataţi de Spitalul Ju